Deze toolkit is bedoeld voor GGz-teams die zelf aan de slag willen in hun organisatie en zich daarbij
richten op het terugdringen van alle drang- en dwangmaatregelen. De toolkit is geschreven met het oog op organisaties uit Nederland en een publicatie van Trimbos Instituut, Zorg Voor Beter en Vilans.
De verbetermethode is gebaseerd op de ‘Doorbraakmethodiek’ van het Institute of Health Improvement
(IHI) uit Boston in de Verenigde Staten. Het is een gestructureerde, resultaatgerichte methode die gebruikt wordt voor verbetering van de gezondheidszorg. Met name zorginhoudelijke thema’s uit de kwaliteitskaders lenen zich hier prima voor. U krijgt met deze methode het probleem helder, u gaat cyclisch aan de slag met het aanbrengen van verbeteringen, u meet steeds uw resultaten en u borgt de nieuwe werkwijze.
In de methodiek staat leren van elkaar en leren van goede voorbeelden centraal. De methodiek werkt via de Plan Do Study Act (PDSA)-cyclus. Deze kwaliteitscirkel is gericht op het leren in en van de praktijk. Vragen uit de praktijk zijn leidend bij de kwaliteitscyclus en medewerkers hebben een belangrijke rol in het meedenken over en uitproberen van oplossingen. Door regelmatig te meten, is te zien of de interventies het beoogde effect hebben. Goede oplossingen en nieuwe manieren van werken worden verankerd in de dagelijkse werkprocessen, de aansturing, de (kwaliteits)systemen en het beleid. De verbetermethode heeft
de volgende kenmerken:
1. Gestructureerd
2. Resultaatgericht
3. Kleinschalige acties
4. Cliëntgericht
5. Zo onderbouwd mogelijk
6. Voortdurend meten
7. Leren van en met elkaar