Ga naar de inhoud

Vraag van de maand: camera in de afzonderingskamer

We krijgen regelmatig vragen van praktijkwerkers die met de richtlijnen over afzondering en fixatie aan de slag gaan.

‍Is het gebruik van een camera in de afzonderingskamer aangewezen?

Mogen we een deel van het beeld afschermen met het oog op de privacy, bijvoorbeeld bij gebruik van het sanitair?

Kunnen we de camera uitzetten op vraag van de zorggebruiker?

Enkele aanbevelingen uit de richtlijn:

Respecteer zo veel mogelijk de privacy tijdens hygiënische lichaamsverzorging, toiletbehoeften en eventuele ontkleding bij afzondering of mechanische fixatie. Indien gebruik wordt gemaakt van een camera, maak geen herkenbaar beeldmateriaal van omkleden, toiletgebruik en handelingen voor hygiëne.
Zorg bij afzondering voor voortdurend wederzijds visueel contact, tenzij dit het verhoopte de-escalerend effect in de weg staat. Streef naar live toezicht, in de plaats van het gebruik van een camera.
Voer bij een persoon die afgezonderd werd minstens elke 15 minuten observaties uit in zijn fysieke aanwezigheid (dus bijvoorbeeld niet via een camera of door een raampje van de deur), tenzij de fysieke aanwezigheid het verhoopte de-escalerend effect van de afzondering in de weg staat. Indien de observaties niet elke 15 minuten konden plaatsvinden, worden de redenen hiervoor telkens geregistreerd.

In de richtlijn staat nergens een verplichting om met een camera te werken. Zet in eerste instantie vooral in op nabijheid en contact in fysieke aanwezigheid. Tenzij dit de-escalatie in de weg zou staan.