Ga naar de inhoud

Vraag van de maand: de polsklem

We krijgen regelmatig vragen van praktijkwerkers die met de richtlijnen over afzondering en fixatie aan de slag gaan. In deze nieuwsbrief lichten we er telkens eentje uit. Meer vragen en antwoorden vind je op de webpagina ‘veelgestelde vragen‘.

Mogen we nog werken met een polsklem bij een fysieke interventie? In de richtlijnen over afzondering en fixatie lees je de volgende aanbeveling: ‘Gebruik bij fysieke interventie uitsluitend technieken die schadelijke lichamelijke effecten minimaliseren, om op die manier het risico op fysieke pijn of kwetsuren te vermijden’. 

Icoba ervaart dat er de laatste jaren steeds meer klachten zijn over het gebruik van de polsklem: Door de vele personeelswissels komt het teamwerk, dat noodzakelijk is bij een interventie, in het gedrang. Medewerkers raken niet meer goed ingespeeld op elkaar waardoor de onzekerheid groeit en de polsklem meer aangehaald wordt, met meer pijn als gevolg.
Door personeelstekorten kunnen trainers zelf minder en/of korter trainingen geven. Ze zijn nodig in de werking op de afdeling/leefgroep. Daardoor is er geen ruimte om doorgedreven te oefenen.
 
Intussen is er een waardig alternatief uitgewerkt. Deze techniek wordt intussen met succes toegepast in een 450-tal voorzieningen en scholen. 
Wil je in jouw organisatie aan de slag met de nieuwe technieken? Hou dan zeker het aanbod van Omgaan met VBM in het oog.

We werken volop aan vormingen en e-learning rond dit thema. 
Nu al nieuwsgierig naar meer? Lees dan zeker verder: